Krvavitev iz nosu je pogost pojav, ki se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti. Najpogostejše mesto krvavitev je prednji del nosu, kjer se nahajajo majhne, ​​tanke žile. Te žile so občutljive na poškodbe in se lahko prekinejo zaradi številnih dejavnikov, najpogosteje zaradi izsušene sluznice, udarcev v nos, alergije, kajenja, viskega krvnega tlaka in zdravil. V večini primerov se krvavitev iz nosu ustavi sama od sebe. Če se krvavitev ne ustavi po 20 minutah, je treba poiskati zdravniško pomoč.
V primeru krvative iz nosu svetujemo naslednji ukrep: Krvaveči naj ima glavo nagnjeno naprej in stisne obe nosnici skupaj. Tako naj drži 10 minut. Svetujemo tudi hladen obkladek na zatilje oz. za vrat.
Kako lahko preprečimo krvavitve iz nosu? V času kurilne sezone, ko prostore ogrevamo z radiatorji, svetujemo vlažilnik zraka. Nosno sluznico lahko negujemo in vlažimo s fiziološko raztopino ali geli in namenskimi pršili za nego nosne sluznice. Izogibajte se kajenju, nadzorujte krvni tlak.
V primeru aktivne krvavitve, ki se ne ustavi kljub ustrznim ukrepom, bo otorinolaringolog skušal najti mesto krvavitve in napravil elektrokoagulacijo. V nos vam bo vstavil tampon za nekaj dni. V primeru ponavljajočih manjših krvavitev pride v poštev kemokavterizacija (zaprtje žil s kemičnim sredstvom) ali elektrokoagulacija (zaprtje žil z bipolarno elektrodo). Če se krvavitev ponavlja, je potreben pregled pri otorinolaringologu za izklučitev druge patologije.

orl-otorinolaringologija-logo-znak-groselj-matos

Copyright 2018 ORL Ambulanta GM-O ©
Vse pravice pridržane
ORL | Otorinolaringolog | ORL samoplačniško | ORL pregled