Hripavost in izguba glasu, zaradi katerih je potrebna operacija glasilk, se najpogosteje pojavita pri osebah, kjer so glasilke izpostavljene povečanemu naporu. To so glasovni profesionalci, kot so predavatelji, vzgojiteljice, pevci in igralci. V drugi skupini so osebe, ki svoje glasilke izpostavljajo škodljivim vplivom iz okolja, predvsem tobačnemu dimu. Prav tako lahko povzroči spremembe na glasilkah kronična bolezen požiralnika in želodca, kot je npr. refluksna bolezen.
Dolgotrajna, več kot tri tedne trajajoča hripavost zahteva podrobno diagnostiko, ki vključuje telelaringoskopijo, stroboskopijo in analizo vibracije glasilk. Na podlagi diagnoze se odločimo o vrsti zdravljenja, ki je lahko konzervativna, to je z zdravili in logopedskimi vajami ali kirurško zdravljenje.

Kirurško zdravljenje glasilk je zahtevno zaradi potrebne natančnosti, da se nežno tkivo glasilk ohrani, s tem pa tudi glas. Operacija glasilk se izvaja v splošni anesteziji pod nadzorom operacijskega mikroskopa. Odstranjujejo se le nepovratne spremembe tkiva, kot so polipi, vozliči (vokalni noduli), ciste, Reinkejev edem, razširjene krvne žile in tumorske spremembe na glasilkah.

orl-otorinolaringologija-logo-znak-groselj-matos

Copyright 2018 ORL Ambulanta GM-O ©
Vse pravice pridržane
ORL | Otorinolaringolog | ORL samoplačniško | ORL pregled