Eksostoze sluhovoda so strokovni izraz za opis kostnih izrastkov v sluhovodu. Zaradi njih pride do zoženja lumna sluhovoda. Vzrok ni dobro poznan. Pogosto se pojavlja pri športnikih (plavalcih, potapljačih, kanuistih, surferjih in drugih, ki se ukavrajo z vodnimi športi), ki so izpostavljeni hladni vodi. Zato nekateri menijo, da ob tem prihaja do draženja pokostnice in posledično izraščanja kostnih izrastkov v sluhovodu. Na začetku ne povzročajo simptomov in jih je mogoče odkriti med rutinskim pregledom ušesa. Običajno se pojavlja obojestransko, lahko pa le na enem ušesu.
Če so eksostoze dovolj velike, lahko povzročijo zožitev sluhovoda in posledično pogosta vnetja s hudimi bolečinami in izgubo sluha. V takih primerih bo zdravnik priporočil kirurško odstranitev eksostoz.
Dokončna rešitev je operacija zunanjega sluhovoda, pri kateri odstranimo kostno zoženje in razširimo lumen sluhovoda. Običajno napravimo manjši rez pred ušesom. Kožo sluhovoda dvignemo in ohranimo, nato pa kostne izbokline zbrusimo.
Kdo potrebuje operacijo ekostoz? Operacija eksotoz je potrebna ljudem, ki imajo pogosta vnetja sluhovoda ali ki se jim pogosto mašijo ušesa zaradi zastoja ušesnega masla ob kostnih izrastkih. Odločitev o operaciji je potrebno sprejeti v sodelovanju z zdravnikom specialistom otorinolaringologije po temeljitem pregledu in oceni zdravstvenega stanja.

orl-otorinolaringologija-logo-znak-groselj-matos

Copyright 2018 ORL Ambulanta GM-O ©
Vse pravice pridržane
ORL | Otorinolaringolog | ORL samoplačniško | ORL pregled